Veel gestelde vragen
Veelgestelde Vragen over Friet, Patat & Het Friet-uurtje
🍟 Friet of patat? Wat is nou de juiste naam?
Beide zijn goed! In het zuiden hoor je vaker “friet”, in het westen en noorden “patat”. Het komt allemaal neer op hetzelfde: heerlijke, goudgele aardappelreepjes uit de frituurpan. Dus of je nou zegt: “Een frietje speciaal” of “Een patatje met”, wij weten precies wat je bedoelt!
🇧🇪 Waar komt friet eigenlijk vandaan?
De friet vindt z’n oorsprong waarschijnlijk in België, rond 1680. Daar sneden vissers aardappelen in de vorm van kleine visjes als het te koud was om te vissen. Maar ook de Fransen claimen de uitvinding. Wie het ook was: wij zijn ze eeuwig dankbaar.
🥔 Wat is het verschil tussen verse friet en fabrieksfriet?
Verse friet maken we van echte aardappelen, die we zelf schillen, snijden en bakken. Eerst voorbakken, dan even rusten, en dan goudbruin afbakken op de perfecte temperatuur. Het resultaat? Een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant geserveerd in een ouderwetse puntzak.
Fabrieksfriet is vaak voorgebakken en ingevroren. Lekker hoor, maar het haalt het niet bij onze verse variant. Proef het verschil!
🍴 In welke varianten bestaat friet eigenlijk?
Er zijn veel soorten friet! Een greep uit het assortiment:
Belgische friet: dik en dubbelgebakken, lekker knapperig.
Pommes frites: klassiek Frans, iets dunner.
Raspatat: geperste puree, romig en zacht van binnen.
Steppegras / Frietstro: héél dunne frietjes.
Chips (UK-style): dikke frieten, vaak wat zachter van structuur.
🔥 Waar wordt jullie friet in gebakken?
Onze friet wordt gebakken in verantwoorde olie, niet in vet. Dat geeft een lekker droge friet met minder ongezonde vetten. Bovendien voldoet onze olie aan de norm ‘Verantwoord Frituren’ van het Voedingscentrum.
🧂 Welke sauzen en combinaties kan ik kiezen?
Wij serveren friet met álle klassiekers (en dan bedoelen we ook écht allemaal):
Friet met: friet met fritessaus of mayonaise
Speciaal: met mayo, ketchup/curry én uitjes
Patatje oorlog: pindasaus, mayo en uitjes
Patatje flip: mayo + pindasaus
Patatje stoof: met stoofvlees of zuurvlees
Chillimayo: pittige mix van chili en mayo
Samurai: spicy mayo met sambal
Supertje: snack + friet in één bakje (bijv. frikandel + friet)
Kapsalon: friet met shoarma, gesmolten kaas, salade en saus
En nog veel meer… van waterfietsen tot catamarans. Vraag ons gerust naar de volledige sauskaart!
🧆 Wat is het verschil tussen een kapsalon en een friet pita?
Kapsalon: friet, vlees (shoarma/kebab), gesmolten kaas, salade, saus. Alles in één warm bakje.
Friet pita: friet met shoarma of gyros, groente en saus. Minder kaas, meer pita vibes.
🚚 Hoe noem je zo’n wagen nou eigenlijk?
Wij verhuren het allemaal:
Een patatwagen of frietwagen
Een frietkraam of patatkraam
Een snackwagen of frietkar
En of je nu vraagt om een Friet-uurtje of een Patat-uurtje wij komen sowieso met de lekkerste friet!
🍂 Waarom heet de herfstvakantie eigenlijk zo?
Leuke weetje: vroeger hielpen kinderen in oktober met aardappels rooien. Omdat ze daardoor massaal school misten, werd de aardappelvakantie geboren. Die heet nu de herfstvakantie. Dankzij de pieper dus!
Klaar voor een frietfeestje?
📩 Neem contact met ons op en boek jouw Friet-uurtje vandaag nog!